Mulla on itse asiassa ollut viimeiset pari vuotta viisi kielioppikappaletta työn alla. Olen tässä joutunut aika paljon miettimään missä järjestykssä mitäkin kannattaa opiskella, mutta nyt alkaa sävelet olla aika selvät, siis näiden viiden kappaleen osalta.

Ja tässä on ollut myös yli vuoden tauko kun en ole kirjoittanut sivuja varten yhtään mitään...
Seuraava kappale käsittelee adverbejä. Se on yhdistelmä kielioppia ja sanastoa. Opittavat kielioppiasiat ovat lyhyt kieltomuoto (안 + verbi/adjektiivi), mahdottomuuden ilmaseminen (못 + verbi), adjektiivien muuttaminen adverbeiksi (vartalo + 게 tai 이, 리 ja 히) ja loppu kappaleesta onkin lähinnä sanastoa. Selostukset, taivutussäännöt ja esimerkkisanat minulla on jo kasassa, mutta osa esimerkkilauseista puuttuu vielä. Noiden esimerkkialuseiden keksiminen on aika hankalaa kun käytettävissä olevat kielioppirakenteet ovat vielä aika rajoittuneita. Tämä on siis kuitenkin melkein valmis ja voisin luvata, että ensi viikolla on uutta tavaraa sivuilla. Luvassa on muuten taas melko pitkä kappale...
Sitä seuraava kappale tulee olemaan taas tiukkaa kielioppia. Siinä käydään läpi puheenaiheen kunnioittaminen ((으)시), mennyt muoto (었/았/였) ja yksi tapa ilmaista omia aikeitaan (겠). Erinäköisiä verbintaivutuksia siis taas luvassa... Tämäkin on aika pitkälti valmis.
Sitten seuraa jossain epämääräisessä järjestyksessä (en ole vielä päättänyt aivan tarkalleen missä) kappaleet, joissa opitaan
- käyttämään verbejä ja adjektiiveja substantiivien määrittämiseen (adjektiivien kohdalla tämä muoto on helppo, mutta verbejä varten pitää opiskella mennyt, nykyinen ja tuleva määrittävä muoto...)
- erinäköisiä konjunktioita (고, 서, 니까, 면, 지만, ㄴ데 ym.) (en ole vielä aloittanut tätä)
- muodollinen kohteliasmuoto 습니다/ㅂ니다, muodollinen kysymysmuoto 습니까/ㅂ니까 ja pitkä kieltomuoto ~지 않다 (en ole vielä aloittanut tätä)
- ilmaisemaan antamista ja saamista sekä kehotuksia, pyyntöjä ja käskyjä (en ole vielä aloittanut tätä)
- verbien ja adjektiivien nominalisoiminen, 기-muoto ja sen eri käyttötarkoituksia
- lisää ~고-muodon käyttötarkoituksia
- tulevien tapahtumien ilmaiseminen (en ole vielä aloittanut tätä)
Ensi viikolla olisi siis viimeistä luvassa uutta korean kielioppia!