Sivu 1/1

Lisää korean kielioppia!

ViestiLähetetty: 10.06.2011 15:11
Kirjoittaja Vierailija
Moi! Milloin tulee lisää korean kielioppia? Edellinen päivitys on parin vuoden takaa ja olisi kiva opiskella lisää koreaa suomeksi..

Re: Lisää korean kielioppia!

ViestiLähetetty: 11.06.2011 16:53
Kirjoittaja Silja
Mulla on itse asiassa ollut viimeiset pari vuotta viisi kielioppikappaletta työn alla. Olen tässä joutunut aika paljon miettimään missä järjestykssä mitäkin kannattaa opiskella, mutta nyt alkaa sävelet olla aika selvät, siis näiden viiden kappaleen osalta. ;) Ja tässä on ollut myös yli vuoden tauko kun en ole kirjoittanut sivuja varten yhtään mitään...

Seuraava kappale käsittelee adverbejä. Se on yhdistelmä kielioppia ja sanastoa. Opittavat kielioppiasiat ovat lyhyt kieltomuoto (안 + verbi/adjektiivi), mahdottomuuden ilmaseminen (못 + verbi), adjektiivien muuttaminen adverbeiksi (vartalo + 게 tai 이, 리 ja 히) ja loppu kappaleesta onkin lähinnä sanastoa. Selostukset, taivutussäännöt ja esimerkkisanat minulla on jo kasassa, mutta osa esimerkkilauseista puuttuu vielä. Noiden esimerkkialuseiden keksiminen on aika hankalaa kun käytettävissä olevat kielioppirakenteet ovat vielä aika rajoittuneita. Tämä on siis kuitenkin melkein valmis ja voisin luvata, että ensi viikolla on uutta tavaraa sivuilla. Luvassa on muuten taas melko pitkä kappale...

Sitä seuraava kappale tulee olemaan taas tiukkaa kielioppia. Siinä käydään läpi puheenaiheen kunnioittaminen ((으)시), mennyt muoto (었/았/였) ja yksi tapa ilmaista omia aikeitaan (겠). Erinäköisiä verbintaivutuksia siis taas luvassa... Tämäkin on aika pitkälti valmis.

Sitten seuraa jossain epämääräisessä järjestyksessä (en ole vielä päättänyt aivan tarkalleen missä) kappaleet, joissa opitaan
  • käyttämään verbejä ja adjektiiveja substantiivien määrittämiseen (adjektiivien kohdalla tämä muoto on helppo, mutta verbejä varten pitää opiskella mennyt, nykyinen ja tuleva määrittävä muoto...)
  • erinäköisiä konjunktioita (고, 서, 니까, 면, 지만, ㄴ데 ym.) (en ole vielä aloittanut tätä)
  • muodollinen kohteliasmuoto 습니다/ㅂ니다, muodollinen kysymysmuoto 습니까/ㅂ니까 ja pitkä kieltomuoto ~지 않다 (en ole vielä aloittanut tätä)
  • ilmaisemaan antamista ja saamista sekä kehotuksia, pyyntöjä ja käskyjä (en ole vielä aloittanut tätä)
  • verbien ja adjektiivien nominalisoiminen, 기-muoto ja sen eri käyttötarkoituksia
  • lisää ~고-muodon käyttötarkoituksia
  • tulevien tapahtumien ilmaiseminen (en ole vielä aloittanut tätä)

Ensi viikolla olisi siis viimeistä luvassa uutta korean kielioppia!

Re: Lisää korean kielioppia!

ViestiLähetetty: 14.06.2011 21:48
Kirjoittaja Silja
Silja kirjoitti:Ensi viikolla olisi siis viimeistä luvassa uutta korean kielioppia!
Nytpä joudunkin pyörtämään puheeni... Olen nimittäin loppuviikon työmatkalla ja seuraavan kerran kotona koneen ääressä sunnuntaina. Tuolloin tuskin ehdin saada tätä uutta kappaletta vielä valmiiksi. Otetaan siis uudeksi tähtäimeksi ennen juhannusta. (Juhannuksen viettiin lähden jo keskiviikkona, mutta tuleehan tuossa parin illan verran lisäaikaa)

Re: Lisää korean kielioppia!

ViestiLähetetty: 10.03.2012 15:58
Kirjoittaja SmesX3m
안녕하세용~~^ε^

Mä oon koiitanu opetella tota korean verbi- ja adjektiivikielioppia, muttaa~~
Oisko mitenkään mahdollista, että sinne voitas lisätä vielä aikamuotojen ja kieltomuotojen selostukset..?^^
Mä en osaa niitä ollenkaan.. Enkä tiä mistå muualtakaan mä voisin niitä opetella...

Mutta ois tosi kiva saada tietää miten muodostetaan kielteinen muoto ja menneet aikamuodot ja sit ne muutkin kun tuttavallinen tyyli ;)
Jos vaan jaksat tai ehdit tai mitään niin suurkiitos~ 진짜 고맙습니다~~^^

Re: Lisää korean kielioppia!

ViestiLähetetty: 28.06.2012 22:38
Kirjoittaja Silja
안녕하세요?

Hieman kesti vastaaminen... :oops: Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Yksinkertaisen kieltomuodon muodostamisesta löytyy juttua täältä: Kielteinen muoto - kielteinen adverbi 안. Toinen tapa sanoa "ei" on ns. pitkä kieltomuoto, joka on 안:ia jonkin verran kohteliaampi. Siinä verbin tai adjektiivin vartaloon liitetään pääte 지 ja kielteisyyttä kuvaava sana.

vartalo + ~지 않다 = ei tehdä x (않다 on tietysti lyhennös 아니하다:sta --> voidaan lyhentää edelleen muotoon "vartalo + 잖다")
vartalo + ~지 못 하다 = ei voida tehdä x / ei osata tehdä x
vartalo + ~지 말다 = ole hyvä ja älä tee x

Lisäsin juuri uuden kappaleen kielioppiin, jossa kerrotaan sisäliitteistä. Koreassa mennyt muoto muodostetaan lisäämällä mennen muodon sisäliite verbiin tai adjektiiviin. Lisää aiheesta voit lukea täältä: Mennyt muoto (sisäliite 었/았/였). Kappaleessa on myös juttua yhdestä tavasta kertoa omista tulevista aikomuksistaan: Aikeet, arvaukset ja oletukset (sisäliite 겠)

Toinen huomattavasti yleisempi tapa ilmaista tulevaa on rakenne:
vartalo + ㄹ/을 거예요 (lyhennys muodosta ㄹ/을 것이에요)
Tämäkin muoto kertoo puhujan tulevien tapahtumien arvailuista.

Pääsetkö näillä alkuun?