Osaako kukaan kertoa montako kanjia yksinkertaistettiin 1946

Keskustelua japanin kielestä: kielioppi, sanasto, kanjit ja kaikki muu kieleen liittyvä siis tänne.

Valvoja: Belorfyn

Osaako kukaan kertoa montako kanjia yksinkertaistettiin 1946

ViestiKirjoittaja furball404 » 19.02.2016 22:15

Osaako kukaan kertoa montako kanjia yksinkertaistettiin vuoden 1946 kanji reformissa?

kysyn tätä siis koska http://www.aozora.gr.jp/

nettisivulla on yli 10 000 japanilaista kirjaa ilmaiseksi josta on tekijänoikeudet umpeutuneet (vuonna 2016 tuo tarkoittaa että "uusimmat" kirjat ovat vuodelta 1946, joukossa on myös joitakin uudempia kirjoja joita kirjoittajat ovat antaneet kirjat julkiseen levitykseen. Enemmistö on kuitenkin kirjoitettu siis 旧字体 eli vanhoja kanjeja sisältäen,

löysin wikipediasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Ky%C5%ABjitai

listan josta löytyy 362 kanjia, joista on sekä 旧字体 että 新字体 versio.

onko nyt sitten niin ettei tuon enemmän moderneista 常用漢字. eista eroavia kanjeja ole?

olen myös ymmärtänyt että 人名用漢字 ja 表外漢字 listaa ei uudistettu laisinkaan, eli olisivat näin ollen suoraan "yhteensopivia" vanhemman kirjallisuuden kanssa?

toivottavasti joku osaa valaista asiaa.
furball404
 
Viestit: 9
Liittynyt: 31.01.2016 23:06

Re: Osaako kukaan kertoa montako kanjia yksinkertaistettiin

ViestiKirjoittaja Flarona » 24.02.2016 17:07

Mitä sitä turhaan yksinkertaistamaan sellaisia kanjeja, joita a) käytetään harvoin tai b) nimen omistajat eivät tahdo muutettavan, koska ovat niin kiintyneitä nimiinsä.
Sitä paitsi tämän sivun mukaan 人名用漢字-lista julkaistiin vasta vuonna 1951 ja siinä on 92 + vuonna 1981 lisätyt 28 kanjia, eli aika vähän siinä niitä edes on. Vaivaiset 120 merkkiä.

Niinhän tuo näkyy olevan, paitsi että kolme eri kanjia on yhdistetty 弁:ksi, joten oikeasti niitä vanhoja kanjeja on kaksi enemmän eli 364: https://en.wikipedia.org/wiki/Shinjitai ... 5.8D_Kanji
Japaninkielinen Wikipedia kertoi eri luvun, mutta en nyt tiedä, kumpi on oikeassa.

Miksi sinun pitää tietää, kuinka monta kanjia yksinkertaistettiin vuoden 1946 uudistuksessa? Niitä on uudistettu jonkin verran sen jälkeenkin, ja sitä paitsi jos luet noita tekstejä koneella, voit katsoa sanakirjasta, lukeeko kanjin kohdalla "outdated kanji". Nuo tekstithän on digitalisoitu ihan tekstimuotoon, eivät ole skannattuja, joten etsiminen onnistunee helposti. Siihen aikaan oli painoteknisiä ongelmia kanjien kanssa, eli kovin monimutkaisia kanjeja ei voinut luettavasti painaa paperille, mutta tietokoneen kehityksen myötä noita vanhentuneita kanjeja voi kirjoittaa koneellisestikin. Kanjeja voi helposti kopioida noista teksteistä ja etsiä sanakirjasta merkitys ja mahdollisesti uudistettu kanji.

Sitä paitsi vaikka niissä onkin vanhoja kanjeja, niin ei se tarkoita, että niitä ei pystyisi lukemaan. Aika moni vanha kanji näyttää nimittäin uudelta muodoltaan tai on muuten pääteltävissä.

Jos kiinnostaa nähdä itse kanjeja, niin täälläpä niitä on (alalaidan linkeistä pääsee listoihin):
http://kokugo.bunka.go.jp/kokugo_nihong ... n/tosin05/
Terveee, zebra naapuri.
Avatar
Flarona
 
Viestit: 454
Liittynyt: 15.11.2007 17:35
Paikkakunta: Itä 東

Re: Osaako kukaan kertoa montako kanjia yksinkertaistettiin

ViestiKirjoittaja furball404 » 24.02.2016 21:38

Flarona kirjoitti:Miksi sinun pitää tietää, kuinka monta kanjia yksinkertaistettiin vuoden 1946 uudistuksessa? Niitä on uudistettu jonkin verran sen jälkeenkin, ja sitä paitsi jos luet noita tekstejä koneella, voit katsoa sanakirjasta, lukeeko kanjin kohdalla "outdated kanji". Nuo tekstithän on digitalisoitu ihan tekstimuotoon, eivät ole skannattuja, joten etsiminen onnistunee helposti. Siihen aikaan oli painoteknisiä ongelmia kanjien kanssa, eli kovin monimutkaisia kanjeja ei voinut luettavasti painaa paperille, mutta tietokoneen kehityksen myötä noita vanhentuneita kanjeja voi kirjoittaa koneellisestikin. Kanjeja voi helposti kopioida noista teksteistä ja etsiä sanakirjasta merkitys ja mahdollisesti uudistettu kanji.

/


Kiitos vastauksesta, vahvistit monta epäilemääni asiaa.

Syy siihen että halusin tietää jonkun tietyn luvun oli A)pidän numeroista ja täydellisistä listoista jotka voin opiskella erikseen B)epäuskoisena siitä ettei sen enempää kanjeja "uudistettu" (pahoinpidelty), olen tutustunut hieman mannerkiinan "uudistukseen" joka oli huomattavasti radikaalimpi, mutta tosiaan erinomaisia uutisia :D, 360 kanjia oppii kevyesti kuukaudessa.
furball404
 
Viestit: 9
Liittynyt: 31.01.2016 23:06


Paluu Japanin kieli - 日本語

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron